Dziurawiec z depresji

Środki tradycyjnej medycyny są bardzo skuteczne i mają niewielkie skutki uboczne w porównaniu z tradycyjnymi lekami, szczególnie jeśli chodzi o napary ziołowe. Liderem wśród roślin leczniczych jest dziurawiec zwyczajny, którego użyteczne właściwości są wciąż odkrywane przez naukowców z całego świata.

Ziele dziurawca jako środek przeciwdepresyjny

Napar z suszonych kwiatów dziurawca lub perforowanych zwykłych przekąsek na różne choroby:

  • serce;
  • wątroba;
  • żołądek;
  • żeńskie narządy płciowe.

Ostatnie badania korzystnych właściwości tej rośliny wykazały dobry efekt terapeutyczny w leczeniu depresji, chronicznego zmęczenia i zaburzeń neurologicznych. Tak szeroki zakres użyteczności wiąże się z unikalną kompozycją suszonych kwiatów:

  • flawonoidy;
  • tokoferole (przeciwutleniacze);
  • garbniki;
  • witaminy (prowitamina A, kwas nikotynowy, rutyna, witamina C).

Do głównych aktywnych składników należą azulen, kwercetyna, kompleks witamin, tokoferole i flawonoidy. Ze względu na tę kompozycję, naturalne przeciwdepresyjne ziele dziurawca stało się powszechne w medycynie, chociaż jako środek ludowy, ziele dziurawca było używane od stuleci. Silny wpływ na układ nerwowy zapewnia złożone działanie substancji, które pojedynczo lub w innej kombinacji nie przynoszą takich korzyści terapeutycznych:

  • azulen - popularny w kosmetologii pigment i przeciwutleniacz ze względu na właściwości przeciwzapalne, regenerujące;
  • kwercetyna - flawonoid, który jest w stanie przeniknąć do zakończeń włókien nerwowych, wpływa na regulację receptorów, zmniejszając uwalnianie adrenaliny, co powoduje działanie uspokajające i przeciwbólowe;
  • rutyna jest witaminą, która ma korzystny wpływ na ściany naczyń, wzmacniając je;
  • kwas nikotynowy - niezbędny do działania układu nerwowego, serca;
  • Hiperycyna - czerwony pigment, który znajduje się w kwiatach rośliny leczniczej, działa antystresowo psychotropowo na organizm.

Przygotowania dziurawca na depresję

Nalewki alkoholowe, olejowe, wodne z dziurawca używane wiele wieków temu w leczeniu zaburzeń nerwowych, bezsenności, lęku i depresji. Teraz na półkach drogerii można znaleźć wiele leków na bazie roślin leczniczych w postaci tabletek, zastrzyków, kropli, proszków i mieszanki herbat. Wzrost liczby tabletek w oparciu o tę roślinę leczniczą nie jest przypadkowy. Zainteresowanie fitopreparacjami opartymi na ziołach z zakresu psychoterapii wzrosło w związku z:

  • wzrost liczby stanów depresyjnych wśród ludności;
  • wysoki efekt terapeutyczny dzięki stosowaniu leków na bazie tej rośliny;
  • niska cena antydepresantów roślinnych;
  • niewielki procent skutków ubocznych w porównaniu z lekami syntetycznymi.

Popularne nazwy leków, które są oparte na dziurawcu z depresji, jako główny składnik:

  • Gelarium Hypericum;
  • Doppelherz the Nervotton;
  • Neuroplant;
  • Nerustyna;
  • Deprim Forte.

Wszystkie wymienione leki, z wyjątkiem leku Doppelgerz Nervottonics - tabletki zawierającej suchy wyciąg. Większość aktywnych składników ekstraktu jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nalewki alkoholowe i oleiste są uważane za bardziej skuteczne. Tabletki, które zawierają skoncentrowany suchy wyciąg z ziół leczniczych, są przepisywane w początkowych stadiach depresji.

Jak wziąć dziurawiec z depresją w naturze

Leki na depresję i bezsenność można przygotować w domu, stosując następujące przepisy:

  1. Herbata z bezsenności. Mieszanka waleriana trawy z kwiatami dzikiego bzu i miętą pieprzową w stosunku 1: 1: 1 (5 gramów), zalać 300 ml wrzącej wody, 10 minut. Poświęć dwa tygodnie przed snem.
  2. Odwar. Blossom rumianek i ziele dziurawca w proporcji 1: 1 wymieszane, zalać 500 ml wodą, gotować na małym ogniu, po ugotowaniu - gotować jeszcze 10 min. Bulion jest przyjmowany 50 ml co pół godziny przed posiłkiem przez nie więcej niż 1 tydzień.
  3. Nalewka jest tłusta. 10 g kwiatów dziurawca zwyczajnego wlewa się do 100 ml oliwy z oliwek i kładzie w chłodnym i ciemnym miejscu przez 40 dni. Otrzymany ekstrakt olejowy jest przyjmowany doustnie na 1 łyżeczkę przed posiłkami przez dwa tygodnie.
  4. Nalewka olejowo-alkoholowa. Świeża trawa lub kwiaty dziurawca 500 g zalać 0,5 l białego wina i 1 l oliwy (migdałowy, oliwkowy), nalegać przez 3 dni, a następnie odparować mieszaninę na łaźni parowej. Otrzymany olej jest utrzymywany przez kilka tygodni, filtrowany i brany na 1 łyżeczkę na pusty żołądek przez miesiąc.

Przeciwwskazania

Jednak stosując dziurawiec z depresji, należy wziąć pod uwagę obecność i skutki uboczne. Wywar tego zioła powinien być ostrożnie stosowany przez mężczyzn, ponieważ substancje czynne, gromadzące się w organizmie przez długi czas, mogą wpływać na siłę działania. Nie można leczyć wywarami i podczas ciąży. Należy również unikać długiego przebywania na słońcu, ponieważ hiperycyna w kompozycji kwiatów leczniczych, w połączeniu z wpływem promieniowania UV, może powodować pigmentację skóry i powodować zaćmę.

Wideo

Recenzje

Wiele chorób w rodzinie zostało uleczonych dzięki tej cudownej trawie. Walczyłem z jej pomocą bezsennością, a dziecko było leczone z powodu przeziębienia i zapalenia migdałków. Pomagały wywarze w połączeniu z nalotem z rumianku, nagietka i alkoholu na świeżych kwiatach dziurawca.

Czytałem dużo o korzystnych właściwościach tego zioła i postanowiłem spróbować. Cierpiał na zespół neurasteniczny, przyjmował łagodne leki przeciwdepresyjne, ale z powodzeniem przezwyciężył tę chorobę jedynie stosując naturalny antydepresant oparty na dziurawcu.

Zinaida, 53 lata

W apteczce domowej zawsze jest olej z dziurawca, który sama zrobiła. Oznacza to, że można leczyć oparzenia, rany, pić z chorobami żołądka i zaburzeniami snu. Jeśli podasz ten lek ręcznie, pozbędziesz się konieczności wizyty w aptece.

Leki na depresję bez recepty

Historia leków na depresję sprzedawanych bez wizyty u lekarza powinna zaczynać się od jednego z największych nieporozumień. Jest to święte przekonanie, że produkty stworzone na bazie ekstraktów roślinnych są przydatne już z tego powodu, że są naturalne. Wyraża się to najczęściej w tym, że ktoś mówi: "Nie musisz zatruwać się chemią! Oto produkt naturalny, dlatego nieszkodliwy i skuteczny. " Chciałbym zapytać: - A co z Belen, perłowym perkozem, Wilczym Sercem? Mają również całkowicie naturalne pochodzenie, ale są bardzo trujące. W żaden sposób nie mogą zatruć się. Dlatego fakt, że mamy do czynienia z czymś naturalnym, nie mówi o niczym.

Innym błędnym przekonaniem tematycznym jest przekonanie, że po wydaniu leków bez recepty, są one nieszkodliwe i możesz eksperymentować, jak chcesz. Dlatego ludzie zaczynają pić jeden, a następnie nagle przestawić się na inny, a potem również gwałtownie go upuszczają. I to jest połowa kłopotów. Niektóre zwiększają dawkę... Ponownie, w oparciu o przekonanie, że kiedyś w aptekach są sprzedawane bez recepty, to nic.

Nie ma logiki: z jednej strony szukają czegoś skutecznego, az drugiej myślą, że jest to nawet możliwe dla dzieci, dlatego dorosły może zrobić wszystko - lekarstwo jest bezpretensjonalne. W rezultacie nie próbuj nawet myśleć o zgodności różnych środków i wzorców użycia. Wynik może być bardzo opłakany.

Przykład dziurawca zwyczajnego

Esencję tych "bezpretensjonalnych" narkotyków możemy zrozumieć, jeśli weźmiemy na przykład coś, co może wydawać się zupełnie nieszkodliwe. Niech to będą pastylki z dziurawca od depresji. Ziele dziurawca, jak nazywa się to roślina w krajach anglojęzycznych, jest również dobrze znane na Zachodzie. W Stanach Zjednoczonych na jego bazie powstają suplementy diety, aw Europie i Rosji - leki. W tym dogłębnym badaniu były one eksponowane tylko w Australii, gdzie przedstawiciele regulatora farmakologicznego doszli do wniosku, że preparaty na bazie dziurawca zwyczajnego nie są tak proste, jak mogłoby się wydawać. W szczególności znaleźli oni substancje, które w swoich właściwościach przypominają substancje występujące w prozacu z aktywną substancją czynną o nazwie fluoksetyna. Skutki uboczne preparatów dziurawca zwyczajnego z depresji również są mniej więcej takie same. Wśród nich:

  • status alarmu;
  • ryzyko ataków paniki;
  • utrata koordynacji i zawroty głowy;
  • nudności;
  • możliwe zmiany ciśnienia krwi.

Specjaliści zauważyli, że negatywne właściwości leczenia depresji St. Dziurawiec często przejawiają się w połączeniu z innymi lekami, co rzuca cień na możliwość użycia dziurawca zwyczajnego z depresji jako dodatkowego środka, jak to często bywa w przypadku. Pojawienie się na półkach odpowiednich leków, na przykład "Deprima", w masowej sprzedaży sugeruje, że struktury kontrolne nie zwracają należytej uwagi na suplementy diety i inne leki, które są wytwarzane na bazie ziół. Nie należy badać i w przypadku skutków ubocznych. Po pierwsze, ponieważ ludzie sami rzadko korelują je z nieszkodliwymi środkami. Po drugie, ponieważ ich skargi prawie nigdy nie wychodzą poza ściany lekarza prowadzącego. Oczywiście, może zdecydowanie zalecić zatrzymanie pewnych leków lub suplementów diety, ale nie będzie narzekał na odpowiednie struktury. Nie tylko tutaj, ale także na Zachodzie.

Zauważamy również, że niezależnie od zbierania depresji St John's depression, leczenie tych tabletek nie ma sensu nawet przy obniżeniu średniego poziomu, nie mówiąc o klinice. To po prostu bezużyteczne. Jeśli mówimy o zaburzeniu dwubiegunowym, ziele dziurawca zaostrzy epizody maniakalne.

Wszystko to nie oznacza, że ​​leki są całkowicie bezużyteczne lub szkodliwe. Najważniejsze, żeby nie traktować ich zgodnie z formułą "może i pomoże, a jeśli nie, to nie zaszkodzi". Jeśli już zdecydowałeś, że potrzebujesz dziurawca z depresją, jak to zrobić, lepiej skonsultować się z lekarzem. To kolejny ważny aspekt. Sam fakt, że leki wydawane są bez recepty, nie neguje potrzeby konsultacji ze specjalistami.

I co dokładnie jest wydawane i dlaczego jest stosowane. Zastanów się nad listą najpopularniejszych...

Leki na depresję bez recepty

Przede wszystkim należy zauważyć, że bezpłatna sprzedaż nie oznacza, że ​​każdy może przepisać leki samodzielnie, bez żadnego ryzyka. W wolnej sprzedaży sprzedawana jest również aspiryna. Na początku XX wieku modne było dla nich zatrucie. Kupili 100 paczek, pili i umierali. Tak postępowali szczególnie wzburzeni przedstawiciele młodzieży i nie wiadomo, kogo dziewczęta gimnazjalne zajdą w ciążę. Dlatego jeśli zdecydujesz się bez lekarza, będziesz musiał podjąć się jego roli. Po pierwsze, sprawdź objawy depresji i jej kształt. Aby to zrobić, możesz użyć skali Zang. Następnie, jeśli okaże się, że masz depresję, wybierz jeden z leków i używaj go ściśle według schematu. Pamiętaj, że jeśli piłeś tabletki dłużej niż 5 dni, nie możesz od razu zrezygnować ze środków, a we wszystkich wątpliwych przypadkach musisz skonsultować się ze specjalistą. Biorąc lek, staraj się nie robić tego w połączeniu z innymi. Nie tylko leki przeciwdepresyjne, ale ogólnie inne leki. Tak więc pigułki z depresji bez recepty...

"Ludomil"

Substancją czynną tego leku jest Maprotiline lub 3-Methylaminopropyl. Producenci zalecają lek w leczeniu wszystkich postaci depresji, a wiele z nich dopiero powstaje. Nadal można się zgodzić, że istnieje ukryta depresja somatogeniczna, ale endogenna, inwolucyjna, psychogenna na jednej liście wygląda jak migrena, ból głowy, ból w głowie i zespół bólów głowy. Wygląda na to, że kompilatorzy dokumentacji towarzyszącej próbują wskazać o wiele więcej, aby nie przegapić.

Działanie leku polega na poprawie nastroju, zmniejszeniu apatii i usunięciu zahamowania. Wśród skutków ubocznych są skurcze, tachykardia i wahania ciśnienia krwi. Lek jest przeciwwskazany u osób z chorobą nerek, wątroby, gruczolakiem gruczołu krokowego i jaskrą.

Prozak

Nazwa medyczna substancji czynnej to fluoksetyna. Ten środek jest skuteczny w leczeniu depresji o dowolnym nasileniu i nie można go w żaden sposób uznać za nieszkodliwy. Substancja należy do grupy selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. Ma złożony antydepresyjny i stymulujący efekt. Dlatego nie powinien być stosowany przez osoby z pobudliwością psychomotoryczną, niepokoju, bezprzyczynowego lęku, bezsenności. Wszystkie te objawy fluoksetyny tylko nasilą się. Jednak lek jest przepisywany do zaburzeń dwubiegunowych, schizofrenii i pokrewnych psychoz, bulimii, stanów obsesyjnych i podczas leczenia alkoholizmu

Przeciwwskazania są mniej więcej takie same jak w przypadku wielu leków przeciwdepresyjnych:

  • choroby nerek i wątroby;
  • gruczolak prostaty;
  • choroby pęcherza moczowego;
  • predyspozycje do drgawek i epilepsji;
  • stany maniakalne;
  • zatrucie etanolem lub innymi lekami;
  • ciąża i laktacja.

Efekty uboczne można podzielić na dwie główne grupy. Związane z układem nerwowym są:

  • zawroty głowy;
  • zaburzenia snu;
  • utrata koordynacji;
  • depersonalizacja;
  • drażliwość;
  • lęk...

... i wiele innych manifestacji, które często mają indywidualny charakter.

  • możliwa utrata ostrości wzroku;
  • zmniejszony apetyt;
  • suchość w ustach;
  • zaburzenia seksualne;
  • reakcje alergiczne.

Lista wszystkich problemów związanych z przyjmowaniem Prozaka byłaby dość duża. Samo to sugeruje, że leki na depresję bez przepisywania lekarza nie są żartami. Ich stosowanie w trakcie leczenia powinno być uzasadnione stopniem depresji. Na przykład średnia może stanowić taki dyskomfort, że osoba już nie myśli o seksie. W tym przypadku chwilowy spadek libido nie jest dla niego krytyczny.

Paxil

Jest to nazwa handlowa paroksetyny, leku antydepresyjnego należącego do tej samej grupy, co fluoksetyna, selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny.

Uwaga, proszę! Lek ten nie jest sprzedawany oficjalnie bez wizyty u lekarza.

Można kupić tylko słabszy analog sertraliny. Dlaczego umieściliśmy go na liście ogólnej? Ponieważ praktyka pokazuje - w niektórych aptekach paroksetyna jest sprzedawana wszystkim chętnym. Naszym celem nie jest walka z odchyleniami na rynku farmaceutycznym. Ostrzegamy tylko, że paroksetyna jest leczona przy pomocy jakiejkolwiek depresji, w tym także klinicznej. W leczeniu leku należy zachować szczególną ostrożność.

Zostaje powołany, jeśli to konieczne, aby leczyć:

  • ciężkie formy depresji;
  • Poważne fobie, w tym społeczne;
  • lęki i ataki paniki;
  • koszmary;
  • obsesje.

Lista efektów ubocznych jest również imponująca i około trzy razy większa niż w przypadku Prozaka. Tylko aktywność ośrodkowego układu nerwowego można dodać i depresja. Jak to się dzieje? Przecież mówimy o narkotykach od niej... Faktem jest, że to odchylenie jest samo w sobie bardzo złożone. Na przykład pacjenci z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi również mogą doświadczać depresji, ale nie jest tak, że ktoś zwrócił uwagę na problem. Dla nich najważniejsze jest pozbycie się ich obsesji. Paroksetyna wraz z kompleksową terapią pomoże, a depresja w dowolnym momencie tylko się zwiększy. Jednak nikt nie uważa, że ​​jest to możliwe, aby nie traktować samego syndromu.

Od strony układu sercowo-naczyniowego można sprowokować:

  • nadciśnienie;
  • tachykardia;
  • niedociśnienie;
  • niedociśnienie ortostatyczne;
  • bradykardia;
  • anemia...

To nie jest wyczerpująca lista, ale mamy nadzieję, że już wykazaliśmy powagę sytuacji i że bez konsultacji ze specjalistą na temat tego leku lepiej nie myśleć.

Ważny aspekt aplikacji

Naszym celem nie jest stworzenie listy wszystkich leków i suplementów, które są odpowiednie do przyjmowania depresji. Teraz dotkniemy kolejnego ważnego aspektu. Korzyści będą jeszcze większe... Pamiętaj, że żyjemy w czasach gospodarki rynkowej, co oznacza, że ​​producenci narkotyków myślą przede wszystkim o własnym zysku, a następnie o wszystkim innym.

Leczenie depresji bez tabletek na receptę to proces, który nie różni się od jakichkolwiek działań medycznych. Może być nie tylko bezużyteczne, ale także ryzykowne. Dlatego w większości przypadków wymagana jest specjalistyczna konsultacja.

Często ludzie wyznaczają sobie absolutnie nie to, czego potrzebują. Wynika to w dużej mierze z zaufania do materiałów reklamowych. Na przykład wiele osób stosuje depresję z powodu depresji, które są związane z naturalnym pochodzeniem substancji czynnych. Producenci wskazują również w załączonych instrukcjach dotyczących narkotyków wykorzystywanie maksimum dolegliwości psychicznych, aby zwiększyć swoją grupę docelową. Tak więc lek "Novo-Passit", który nawet na pudełku mówi "uspokajający", jest również sugerowany jako środek przeciwdepresyjny, chociaż jest bardziej środkiem uspokajającym.

Musimy zrozumieć, że standardowy schemat leczenia depresji obejmuje dwa główne etapy - usunięcie pacjenta z najtrudniejszego stanu i systematyczną psychoterapię. Ma na celu zmianę sposobu myślenia, zachowania, rewizji pozycji życiowych. Idealnie, dana osoba ma możliwość znalezienia nowego sensu życia i innych wartości. Jeśli to wszystko się nie stanie, a pacjent pozostaje w tych samych warunkach, wówczas każdy lek przeciwdepresyjny może jedynie tymczasowo wywołać efekt. Dotyczy to również przypadków endogennej depresji, która nie ma jasnego i jednoznacznego wyjaśnienia naukowego.

Przedstawiciele wielu tendencji religijnych widzą przyczynę depresji w tym, że człowiek żyje materialnym życiem, a jego potrzeby duchowe są niezaspokojone. Aby to zrobić, jest poza zasięgiem jakiegokolwiek produktu medycznego.

Neuroleptic.ru forum - konsultacje psychiatryczne online, opinie o przygotowaniach

Dziurawiec

Olga58 26 lutego 2015

Parasol, a te 10 lat? Jak poszli?

Zont 26 lutego 2015

Parasol, a te 10 lat? Jak poszli?

Tak, przeraziłem się, szczerze mówiąc))

Cóż, ja jako zwykły poszedł do lekarza później, miał nadzieję, że chemia byłaby bardziej skuteczna niż "zioła".

Oczywiście, zioła odmówiły. Na próżno, prawdopodobnie.

Próbowałem (po uzgodnieniu), aby wziąć wszystko lub prawie wszystko.

Być może była to tylko fluoksetyna. A potem około miesiąca jest normalne. Z wyjątkiem lenistwa i braku inicjatywy. I dalsze pogorszenie. W dziurach świętego Jana nie było czegoś takiego. Na pocieszenie Świętego Jana było

Być może właśnie dlatego zacząłem znowu patrzeć na trawę.

Olga58 26 lutego 2015

Dzięki za szczerą odpowiedź. A jaka jest diagnoza lub objawy?

Teraz na AD, bagażniku? Lub na czymkolwiek?

Tak rozumiem - w dzień u ciebie okazało się 2 mg gipericina?

Maximilian 26 lutego 2015

Tak, komfort, wydaje się, że on)

Olga58 26 lutego 2015

Pugh deprim forte 6 tygodni. Nie powiem absolutnej pociechy - wszystko może się zdarzyć, ale ogólnie - podczas gdy myślę o piciu.

Po prostu nie wiem - spróbuj zwiększyć do 2 mg hiperycyny (2 czapki forte) lub czy to nie ma sensu?

Olga58 27 lutego 2015

Nowe badania, przeprowadzone przez dr EW Forbach z Kliniki Psychiatrii i Psychoterapii w Darmstadt (Niemcy), a także sugeruje, że wyższe dawki dziurawca (1800 mg dziennie, czyli dwa razy więcej niż norma) może uratować pacjenta z ciężką Postać depresji, jeśli nie towarzyszą jej objawy psychotyczne lub halucynacje. Podwyższone dawki nie dały efektów ubocznych w tym badaniu.

Jednak, co dokładnie chemikalia w składzie tej rośliny powodują efekt przeciwdepresyjny nie jest jeszcze jasne, mówi dr Kott. Hiperycyna, czerwony barwnik rośliny, której właściwości psychotropowe są znane od dawna, jest uważany za najbardziej prawdopodobnego kandydata. Jednak ostatnie badania wykazały, że hiperycyna działa mniej skutecznie niż lek przeciwdepresyjny. Prowadzi to do założenia, że ​​złożona mieszanina wszystkich rodzajów substancji w roślinie, w tym ksantonów i flawonoidów, jest również bardzo ważna dla leczniczego działania dziurawca.

Jedno z badań wykazało, że prawie połowa korzyści z dziurawca pochodzi z okresu czterech do ośmiu tygodni. Badania na zwierzętach pokazują również, że hiperycyna gromadzi się w mózgu, a jej działanie przeciwdepresyjne wzrasta. Niektórzy eksperci twierdzą, że to narzędzie zacznie przynosić korzyści przez co najmniej sześć tygodni.

Ziele dziurawca nie pomaga wszystkim i nie zawsze jest tak dobre jak tradycyjne antydepresanty. Jednak ogólne dowody naukowe sugerują, że około 80 procent pacjentów przyjmujących lek jest w lepszym stanie. Testy wykazały, że po przyjęciu dziurawca stwierdzono poprawę stanu u 70-90% pacjentów w porównaniu z 42-55% pacjentów - od przyjmowania placebo. W innym badaniu z udziałem 3 250 pacjentów wykazano, że odpowiedzi nie stwierdzono jedynie w 15% przypadków.

kr4ftw0rk 27 lutego 2015

Istnieje dobry przegląd publikacji na temat piekła i innych właściwości farmakologicznych dziurawca, oczywiście w języku angielskim. Bardzo obszerne.

Jedna z interesujących uwag - w kilku pracach stężenie hiperforyny nie jest mniej ważne niż hiperycyna. I jeszcze ważniejsze, chociaż główne suplementy zvero-dietetyczne zawierają treści hibernacyjne, a tylko kilka marek określa stężenie hiperforyny.

Ich próby uzyskania efektu najpierw z deprim-forte, a następnie z wyciągu z ayherby, nie powiodły się w odpowiednim czasie. Teraz robię kolejną próbę, teraz w podwójnej dawce. Stan: wieczna depresja, apatia i astenia.

Zont 27 lutego 2015

Dzięki za szczerą odpowiedź. A jaka jest diagnoza lub objawy?

Teraz na AD, bagażniku? Lub na czymkolwiek?

Tak rozumiem - w dzień u ciebie okazało się 2 mg gipericina?

Diagnoza? Najbardziej interesujące. Zapytałem lekarzy, coś wymamrotało w odpowiedzi. Zapytał mnie bezpośrednio, czy istnieje "wielka" psychiatria, powiedzieli, że nie. Spojrzałem na mapę, coś w rodzaju "astheno-depresyjnego c-ma". Uspokojony)

Sądząc po tym, że zalecono, aby odpoczywać na nootropach i metabolizmie, prawdą jest, że prawda jest wyczerpująca.

Ostatnim kursem była monoterapia fluoksetyną. Dodałem tam afobazol... no, nootropics. Zasadniczo picamilon, na przemian z dużymi dawkami piracetamu.

Szanował także Phenibut, ale przez 2 tygodnie nie więcej, ponieważ "wyczerpał mnie" dłuższymi kursami. Jeden kwas w ustach i to wszystko.

W nocy czasami ćwierć lub 1/2 chloroprotikensów (nie pamiętam z jakiej dawki). Nie najlepsze tabletki nasenne, ale przynajmniej był sen. Raczej zasypiając. Dalej wszystko to samo, "podarte". Cóż, to jest chleb.

Ale rozmowa na temat dziurawca, tak.

Nie pamiętam, jaka była dawka hiperycyny. Wydaje się, że w tamtych latach został on obliczony przez ilość suchej masy, czy coś. I wydawało mi się, że było ich więcej w Gelarium.

Pamiętam, że nie mieszał tego z niczym. Wystarczająco, jakoś.

Może przeniesiemy się do "trawy"? A potem temat jest szeroki)

Zont 27 lutego 2015

Ogólnie rzecz biorąc, imponujący wynik!

Olga58 27 lutego 2015

Istnieje dobry przegląd publikacji na temat piekła i innych właściwości farmakologicznych dziurawca, oczywiście w języku angielskim. Bardzo obszerne.

Jedna z interesujących uwag - w kilku pracach stężenie hiperforyny nie jest mniej ważne niż hiperycyna. I jeszcze ważniejsze, chociaż główne suplementy zvero-dietetyczne zawierają treści hibernacyjne, a tylko kilka marek określa stężenie hiperforyny.

Ich próby uzyskania efektu najpierw z deprim-forte, a następnie z wyciągu z ayherby, nie powiodły się w odpowiednim czasie. Teraz robię kolejną próbę, teraz w podwójnej dawce. Stan: wieczna depresja, apatia i astenia.

Wczoraj kupiłam deprim forte i zauważyłam, że w oknie jest takie dziurawiec

Znam firmę, ponieważ znajduje się w naszym mieście

Instrukcje nie określają, ile zawiera się w mg,

tylko napisano, że metoda leczenia jest bardziej oszczędna niż przy robieniu nalewki lub koncentratu (nie pamiętam dosłowności)

Uświadomiłem sobie, że w tabletkach są tylko zioła, a także wspomina się o hiperforinie.

Skład chemiczny: Surowiec zawiera flawonoidy (Czołowa ALS) (około 1,8-2,0%), zdominowanego flawonole hyperoside (3-O-galaktozyd kwercetyna) (około 1%) i rutynę. Wśród flawonoidów i inne dobrze znane glikozydy kwercetyny (quercitrin, isoquercitrin) i apigenina (3,8-i 31,8-basapigenin i amentoflawon, leucoanthocyanins, mirycetyna. Hyperoside przyczynia się znacząco do przeciwdepresyjnego preparatów Hypericum. Drugą grupę stanowią ALS anatsenprizvodnymi (hiperycyny psevlogiperitsin), które również przyczyniają się w ten sposób, środek przeciwdepresyjny i określić właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i fotosenbiliruyuschie. powinien zostać zaklasyfikowany jako ALS i taninami, skondensowany z natury Ody (zawartość wynosi 10%), co powoduje preparaty ściągające. Niektórzy badacze nazywają również flogoglucyny (hyperphorin) jako substancje czynne i istnieje przypuszczenie, że to właśnie ta substancja określa właściwości przeciwdepresyjne preparatów z dziurawca. Wśród substancji pokrewnych zainteresowanie ksantoligany określaniu właściwości przeciwnowotworowe. W Hypericum trawy zawiera fenylopropanoidów (kofeinowy, kwas chlorogenowy), kwas szykimowy, kumaryny, olejku (około 0,1-0,3%), karotenoidy, witaminę C, smołowatej substancji. Ze względu na różnorodność charakteru chemicznego ALS i złożoności składu chemicznego ziela dziurawca jako całość nie zawsze jest możliwe, aby zinterpretować wkład różnych substancji w aktywności biologicznej. Rozpatrzenie herb roślin Hypericum w grupie zawierające flawonoidy, też uznać za równie może być przypisana do roślin zawierających antratsenproizvodnye, ale pierwszeństwo ma powodu obecnego podejścia do standaryzacji surowców mianowicie flawonoidy.

Zioła lecznicze Dziurawiec zwyczajny - wskazówka

Pomoc w nagłych wypadkach z depresją i depresją. Moje wyniki i obserwacje

Jeśli czujesz się przygnębiony kaprys, ryzykujesz shlopotat niepochlebny niedouczony komplement))) Oczywiście, są tacy, którzy są pod depresji po prostu „kosić”, ale to nie umniejsza powagę problemu. Jestem zaznajomieni z depresją od dłuższego czasu i podejrzewam, że rzucił jej vzashey raz na zawsze, jest prawie niemożliwe.

Ci, którzy spotkali tę nudną kobietę, powinni chyba być zainteresowani moim przypomnieniem.

"Z protokołu leczenia"

Tak więc, z powodu takiej tendencji do stanów depresyjnych, od czasu do czasu, a konkretniej od maja do września, ja pić coś dla oświecenia mózgu:

  • Na przykład chimois, taki jak Elitsaia lub jej odpowiednik Escita. Wszystkie imiona są kobiece.
  • Lub ziołowe, takie jak ten lub ten
  • I, oczywiście, takie witaminy
  • Wszystko to nie przepisuję sobie, ale oczywiście mój ulubiony doChor. Jak to wszystko się dzieje, mówiłem tutaj

Z moich ustaleń

Wciąż czytając książki doktora Kurpatovej, przypomniałem sobie, że Ziele dziurawca bije nie tylko zwierzęta, ale także depresję. Biorąc pod uwagę słaby efekt ziołolecznictwa w przeszłości, nie brałem tego lekko.

Chociaż. jak mówi inteligentny Internet:

Liczne badania potwierdziły wysoką i bardziej stabilną skuteczność preparatów dziurawca zwyczajnego w leczeniu zaburzeń depresyjnych w porównaniu z działaniem tradycyjnych leków przeciwdepresyjnych pochodzenia syntetycznego

Jednak był to okres w moim życiu, że lekarz był daleko, kupowanie suplementów diety było bardzo drogie, ale musiałem nadal żyć jakoś. I byłem, nie byłam, wybrałam dziurawiec.

Z mojego doświadczenia dziurawca

Co mogę powiedzieć. Ziele dziurawca, to jest rzecz! Nie, więc - RZECZ! ))))

Jeden "ale"! Okazało się, że dziurawiec ma żałosny wygląd i stosunkowo słabe działanie. Zdałem sobie z tego sprawę, gdy moja troskliwa matka wybrała mi dziurawiec własną ręką. Przechowuję go w torebce z bibułką. Oto taka malownicza kolekcja.

Ziele dziurawca nalewam dowolnie. Nie robię żadnych kąpieli wodnych i nie bierzemy tyle trawy, ile wymaga prysznic - czasem łyżka, czasem dwa, a czasem garść (to jest, gdy jest dość, ciasno) i zalać wrzącą wodą, około szklanki. Potem go zawijam i twierdzę, że im dłużej, tym lepiej.

Po parze otrzymujemy następujący układ kwiatów

A tutaj jest bogaty napar

Zazwyczaj dziurawiec radzi przyjmować małe porcje. Ja, w celu poprawy jego właściwości smakowych (jest gorzki i lepki), rozcieńczam niewielką ilość wlewu przegotowaną wodą i piję jak herbatę.

  • Jeśli udało ci się zauważyć w czasie, w jaki sposób chmury gromadzą się w twoim umyśle (depresja mnie zrozumie), wtedy natychmiastowy odbiór infuzji może przywrócić ci życie w tym samym dniu
  • Jeśli przeoczyłeś, być przygotowanym na oczekiwanie na wyniki przez tydzień

W moim przypadku dziurawiec pomaga również w żołądku.. Depresyjne narządy przewodu pokarmowego są zawsze atakowane. Takie oto jest uniwersalne zioło.

Jakkolwiek smutne może być, ziele dziurawca ma przeciwwskazania:

Ciąża i laktemia

Wstęp wielu syntetycznych leków przeciwdepresyjnych

Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych

Poważne choroby psychiczne

Wiek dzieci - do 12 lat.

Cóż, ponad miesiąc, aby go przyjąć, jest niepożądany, aby toksyny nie kumulowały się.

Dlatego uważam, że ziele dziurawca powinno znajdować się w apteczce osób podatnych na depresję, aby pomoc była naprawdę pilna i skuteczna. Również opcja, jeśli czasami pijemy ziele dziurawca jako herbatę. To będzie służyć jako środek zapobiegawczy.

W jaki sposób ziele dziurawca stosowane jest w zaburzeniach depresyjnych

Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych ziół w medycynie ludowej. Jest znany jako roślina z 99 dolegliwości. Był używany jako środek zaradczy od czasów starożytnych. Wspominają to w swoich pismach starożytni uzdrowiciele: Avicenna, Hipokrates, Galen. Zastosuj go w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych, przewodu żołądkowo-jelitowego, przeziębienia, od bólów głowy, aby wyeliminować nieświeży oddech.

Ziołowy wyciąg z dziurawca stosowany jest do ropnych ran, ciężkich oparzeń, ostrego nieżytu dróg oddechowych, z ropniem, ropniem, zapaleniem sutka. Użyj go i jako składnik opłat ziołowych. Ponadto wciąż jest znane jako skuteczne narzędzie, które łagodzi zaburzenia depresyjne. Należy pamiętać, że można go stosować tylko w przypadkach łagodnych i umiarkowanych stanów depresyjnych.

Ze względu na swoje właściwości otrzymał kilka imion w ludziach, z których każdy charakteryzuje jego cudowną moc. Nazywają go "berłem cara", hvoroby, czerwoną trawą, krwią młodych kobiet, magiczną trawą, siedmiokrwistą krwią. Znany jest również z nazwy "Grass Ivanovskaya", która jest związana z dniem jego kwitnienia w czasach Iwanowa.

Ziele dziurawca w naturze

Można go znaleźć na wolnych partiach, łąki, wąwozy, wzdłuż pól, na skraju lasu, i tak dalej. D. Definiowanie pozwala konkretne jasnożółtych małe kwiaty zebrane w wiechowaty kwiatostanów i lekko cierpki, ale przyjemny zapach. Kwitnie całe lato - w czerwcu-sierpniu. W tym okresie zalecane jest jego zbieranie. Jako leczniczy surowiec, górne części kwitnące są zbierane razem z łodygą, około 25-30 centymetrów.

U zwierząt może powodować poważne zatrucia. Dlatego roślina nazywała się dziurawiec. Szczególna wrażliwość na rośliny ma konie, owce, bydło. Przede wszystkim działa jak trujący środek na młody wzrost białych garniturów.

Zastosowanie dziurawca zwyczajnego w zaburzeniach depresyjnych

Przez ponad 4 tysiące lat dziurawiec był wykorzystywany przez lekarzy do zmniejszania lęku i prawidłowych zaburzeń snu. Zastosowano go z nerwobólami i szaleństwem, Galenem, Hipokratesem i Paracelsusem. Po raz pierwszy jako lek przeciwdepresyjny, że został wykorzystany przez Nichols Culpeper, zielarz i astrologa, 1652 Wraz z pojawieniem się leków przeciwdepresyjnych farmaceutycznej dziurawiec do depresji wyznaczony jako dodatek. Największą popularność jako lek psychotropowy otrzymał od europejskich lekarzy.

Badania właściwości dziurawca wykazały, że składniki - hiperycyna i hiperforyna, które są częścią rośliny - mają pozytywny wpływ na normalizację OUN. Naukowcy badający właściwości roślin stwierdzili, że nie ma on gorszej skuteczności w porównaniu ze standardowymi antydepresantami stosowanymi w leczeniu łagodnej i umiarkowanej depresji. Jednakże zauważają, że roślina jako lek przeciwdepresyjny będzie mało przydatna w leczeniu klinicznej depresji.

Jednak w praktyce w leczeniu zaburzeń depresyjnych, Według opinii rosyjskich lekarzy, dziurawiec może być zalecana jako alternatywnego środka wymiany przepisywania leków przeciwdepresyjnych w leczeniu łagodnych form depresji, które można kupić bez recepty i, co ważniejsze, po niższej cenie.

Istnieje jednak wiele opinii specjalistów z dziedziny psychiatrii, którzy uważają, że właściwości dziurawca jako środka przeciwdepresyjnego są nadmiernie przesadzone.

Zalecenia dotyczące użytkowania

Mimo, że dziurawiec jest bezpieczną rośliną leczniczą, zaleca się przyjmowanie go w ograniczonych ilościach. W tej chwili, lekarze nie można nazwać najbardziej skuteczna i bezpieczna dawka roślin leczniczych w leczeniu depresji dla różnych kategorii pacjentów, jednak eksperci sformułowali podstawowe wytyczne dotyczące akceptacji tej rośliny w przypadkach depresji opartych na wynikach badań naukowych.

Zgodnie z ich danymi, w stanach depresyjnych zaleca się przyjmowanie 300 mg ekstraktu roślinnego trzy razy dziennie. Przy obliczaniu tej dawki lekarze kierowali się wiedzą na temat zawartości w standaryzowanym ekstrakcie składnika, takiego jak hiperycyna. W tej dawce jego obecność wynosiła 0,3%.

Przepisy ludowe na leki na depresję z dziurawcem

W leczeniu stanów depresyjnych, wywary i nalewki przygotowane na bazie dziurawca stosowane są z suszonych pąków kwiatowych i liści rośliny.

Przepis 1. Herbata z dziurawca zwyczajnego z depresji

Aby przygotować napój, potrzebujesz dwóch łyżeczek suchej mieszanki dziurawca, które są wlewane do 200 ml. wrzącej wody. Herbata jest świeżo parzona dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Przed użyciem należy parzyć herbatę przez 10 minut. Aby uzyskać efekt terapeutyczny, herbatę należy pić przez 2-3 miesiące.
Początek działania przeciwdepresyjnego herbaty jest możliwy nie wcześniej niż za 3-4 tygodnie.

Przepis 2. Napar z depresji

Aby przygotować napar w oparciu o ziele dziurawca, zajmie to 10 g suszonej rośliny i 250 ml. wrzącej wody. Ziele dziurawca wlewa się we wskazanej ilości wrzącej wody i nalega przez pół godziny. Pić ten napar może być do 6 razy dziennie na jedną łyżkę. Weź to ściśle po posiłkach.

Lek przygotowany zgodnie z tą recepturą nie tylko pomaga w leczeniu zaburzeń depresyjnych, ale również w zapaleniu pęcherza, ból żołądka i jelit, zapalenie przydatków, belyah, wątroby i pęcherzyka, biegunka, kamieni nerkowych, choroby reumatyczne, bóle głowy, zapalenie okrężnicy i niekontrolowane oddawanie moczu u dzieci. Ponadto infuzja ta jest skuteczna również jako środek przeciwpleszysty i hemostatyczny.

Przepis 3. Nalewka z dziurawca dla lepszego nastroju

Do przygotowania nalewki potrzebne będą: 0,5 litra wódki i 15 gram suszonego ziela dziurawca. Mieszankę warzyw wylewa się z wódką i nalegał na dwa tygodnie w ciemnym miejscu. Po zakończeniu tego okresu nalewkę filtruje się i pobiera trzy razy dziennie w ilości 30 kropli, popijając wodą.

To samo narzędzie można wykorzystać do przepłukania ust, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. W tym przypadku te same 30 kropli leku przelewa się do 100 ml. woda.

Przepis 4. Bulion z dziurawca dla pozbywania się lęku

Bulion jest zrobiony z 300 ml. woda i dwie ul. łyżki suchego dziurawca. Suche surowce wlewa się do wody i ogrzewa na łaźni wodnej, gotuje się przez 25 minut. Po doprowadzeniu do pierwotnej objętości, dodanie przegotowanej wody. Pij ten lek trzy razy dziennie na trzecią część szklanki po jedzeniu. Po 3 miesiącach leczenia przy pomocy tego wywar z uczucia niepokoju nie będzie śladu.

Przepis 5. Dziurawiec bezsenności

Często zdarzeniom depresyjnym towarzyszą zaburzenia snu. Pozbyć się ich pomoże proszku dziurawca, który jest sprzedawany w sieciach aptecznych.

W takich przypadkach zaleca się 2-4 g proszku na dzień, podzielonego na trzy dawki. Efekt leczenia proszkiem roślinnym pojawi się po miesiącu codziennego stosowania.

Leki przeciwdepresyjne St. John's Wort

Właściwości psychotropowe dziurawca nie zostały niezauważone przez farmaceutów. Nowoczesne sieci apteczne oferują szereg ziołowych leków przeciwdepresyjnych opartych na dziurawcu.

Uważa się, że te leki są obdarzone wyjątkową kombinacją bezpieczeństwa i skuteczności, ponieważ nie mają tylu skutków ubocznych, co leki syntetyczne. Ponadto ich bezpieczeństwo pozwala na stosowanie tych leków w leczeniu depresji u kobiet w ciąży, w podeszłym wieku i osób z osłabioną odpornością. Inną zaletą takich obiektów jest to, że są one dopuszczone do użytku przez osoby, których działalność związana jest z pracą w obszarach niebezpiecznych i zarządzaniem samochodami.

Efekty uboczne

Ziele dziurawca należy do jednego z najbezpieczniejszych produktów roślinnych, to samo dotyczy roślinnych leków przeciwdepresyjnych, wytwarzanych na jego bazie. Jednak w niektórych przypadkach jego administracji może towarzyszyć szereg działań niepożądanych, w tym:

  • zawroty głowy,
  • biegunka,
  • zwiększona wrażliwość na światło słoneczne,
  • suchość jamy ustnej,
  • wysypki skórne,
  • nudności,
  • zwiększone zmęczenie.

Używając funduszy na bazie dziurawca, należy pamiętać, że nie zaleca się przyjmowania go z:

  • inne leki przeciwdepresyjne;
  • leki stosowane w terapii zakażeń HIV;
  • warfaryna;
  • leki stosowane w celu zapobiegania odrzuceniu przeszczepu.
Dziurawiec zwyczajny i jego produkty nie są zalecane do stosowania w czasie ciąży, osób z zaburzeniami układu odpornościowego i dzieci.

Dziurawiec zmniejsza skuteczność niektórych leków. Wśród nich znajdują się środki antykoncepcyjne i leki przepisywane w celu leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Nie zaleca się stosowania dziurawca w ciężkich postaciach depresyjnych z powodu jego nieskuteczności.

Pomimo nieszkodliwości dziurawca, nie zaleca się stosowania samoleczenia w zaburzeniach depresyjnych. Tylko wykwalifikowany specjalista może przepisać leczenie adekwatne do stanu chorego i obliczyć dawkę, nawet jeśli jest to warzywo, ale wszystkie te same leki.

Wyciąg z Hypericum jest porównywalny z lekami przeciwdepresyjnymi pod względem skuteczności i bezpieczeństwa

W porównaniu z lekami przeciwdepresyjnymi (siosis) eekstrakt Dziurawiec jest równie skuteczny i zapewnia większe bezpieczeństwo w leczeniu pacjentów z depresją i jest szczególnie odpowiedni dla łagodnej do umiarkowanej depresji.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (raport z 2001 r.) Około jedna na dziesięć osób na świecie cierpi na depresję, a depresja będzie drugą najczęstszą chorobą po chorobie niedokrwiennej serca w 2020 r.

Obraz występowania depresji według krajów przedstawia się następująco:

  • 5% -6% w Chinach,
  • 15,4% w USA
  • 27% - w krajach Europy,
  • 20-30% w Federacji Rosyjskiej.

Depresja odnosi się do chorób

  • z długim okresem leczenia,
  • niska skuteczność leków
  • i wysoki wskaźnik nawrotów.

Jedna z powszechnie cytowanych metaanaliz FDA zarejestrowanych badań klinicznych wykazała, że ​​działanie leków antydepresyjnych w porównaniu z placebo staje się istotne klinicznie tylko u pacjentów z bardzo ciężką depresją. (Kirsch I, 2008). Wyniki te pokazują, jak eksperci postrzegają skuteczność leków przeciwdepresyjnych.

Naukowcy z Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii przeanalizowali skuteczność leków przeciwdepresyjnych i ich skutków ubocznych w oparciu o opinie użytkowników leków przeciwdepresyjnych, aby uzyskać holistyczny obraz. Opublikowali swoje dane naukowe w czerwcu 2016 r. I to już było spojrzenie na antydepresanty oczami pacjentów, od wewnątrz.

Długotrwałe leczenie lekami przeciwdepresyjnymi szybko rośnie, ale niewiele wiadomo na temat doświadczeń i opinii pacjentów na temat tej formy leczenia. W tym badaniu analizowano opinie pacjentów i ich doświadczenia dotyczące przedłużonego leczenia antydepresantami (z czasem leczenia depresji od 3 do 15 lat). Analizowano następujące wskaźniki:

  • poziomy depresji (przed i za pomocą antydepresantów),
  • jakość życia,
  • efekty uboczne.

Większość pacjentów (89,4%) zgłosiło, że leki przeciwdepresyjne zmniejszyły objawy depresji, chociaż 30% zgłosiło poważne trudności z przyjmowaniem leków przeciwdepresyjnych.

Częstymi działaniami niepożądanymi leczenia przeciwdepresyjnego były:

  • anulowanie efektów leczenia (73,5%),
  • problemy seksualne (71,8%),
  • przyrost masy ciała (65,3%).

Pacjenci zauważyli ogólne niekorzystne efekty emocjonalne leczenia lekiem:

  • uczucie drętwienia emocjonalnego (64,5%)
  • zależność (43%).

Większość pacjentów była zadowolona z zalet leków przeciwdepresyjnych, ale wielu było zaniepokojonych niekorzystnymi skutkami leczenia. Niektórzy pacjenci zauważyli potrzebę dodatkowych informacji na temat ryzyka długoterminowego i chcieli otrzymać więcej informacji i wsparcia na etapie zaprzestania leczenia.

Fluoksetyna, paroksetyna, sertralina, citalopram, escitalopram, fluwoksamina są najczęściej stosowane w leczeniu depresji, selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny (siozy). Jednak te leki przeciwdepresyjne mogą powodować wiele działań niepożądanych, takich jak nudności, bezsenność i dysfunkcje seksualne.

38% pacjentów z długotrwałym stosowaniem preparatu Sioz doświadczyło co najmniej jednego działania niepożądanego: zaburzenia seksualne, senność i przyrost masy ciała są najczęstszymi ze wszystkich.

W związku z tym istnieje potrzeba znalezienia bezpieczniejszych lub bardziej skutecznych metod pomocy pacjentom cierpiącym na depresję. I taki lek może być szeroko znany jako ziele dziurawca.

Przez wieki był stosowany w medycynie tradycyjnej w leczeniu wielu chorób:

W ostatnich latach starannie zbadano jego terapeutyczne właściwości przeciwdepresyjne.

Ziele dziurawca stosowane było w Niemczech w leczeniu depresji przez ponad 100 lat. Znacząca skuteczność i bezpieczeństwo ekstraktu z dziurawca zwyczajnego zostały wykazane w badaniach na zwierzętach i badaniach klinicznych u ludzi z niemieckim szkodnikiem.

Skuteczność leczenia i bezpieczeństwo zmierzono za pomocą ogólnej skali oceny Hamiltona dla oceny depresji i porównano wynik między punktem odniesienia a punktem końcowym.

Wyniki skuteczności ekstraktu z dziurawca św. Jana wykazały:

  • ekstrakt z dziurawca zwyczajnego zmniejszył objawy depresji o ponad 50% (przy leczeniu antydepresantami 30% -50%),
  • Częstość uzyskania remisji wynosiła więcej niż 75% (przy zastosowaniu leków przeciwdepresyjnych 15% -40%).

Bezpieczeństwo leczenie ekstraktu z dziurawca zwyczajnego w porównaniu z lekami przeciwdepresyjnymi (siozą):

Jak wykazały badania kliniczne skutków ubocznych w leczeniu ekstraktu z dziurawca, znacznie mniej niż w grupie SSRI.

Metaanaliza (Rahimi R., 2009) z 13 randomizowanych, kontrolowanych placebo badań klinicznych opublikowanych w latach 1966-2008 wykazała, że Ekstrakt z dziurawca zwyczajnego był porównywalny z preparatami Siozów stosownie do skuteczności i bezpieczeństwo.

Ostatnia metaanaliza objęła dodatkowe 27 badań z 2008 r., W których wzięło udział 3 126 pacjentów z depresją. Badania wykazały, że wyniki badań są zgodne z wnioskami R. Rahimi ((Rahimi R., 2009) oraz ekstraktu św dziurawca był porównywalny z leczeniem lekami skutecznością SSRI, w tym odpowiedzi klinicznej i remisji, a tym samym zmniejsza objawy depresji na ogólnej ocenie Hamilton skali. W przeciwieństwie do badań (Rahimi R., 2009) Nowe badania kliniczne wykazały, że ekstrakt z Hypericum ma mniejszą częstość występowania skutków ubocznych, w porównaniu z użyciem selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI). dane te wskazują że w porównaniu z antydepresantami (siozą), Ekstrakt z dziurawca zwyczajnego jest równie skuteczny, ale ma większe bezpieczeństwo w leczeniu pacjentów z depresją.

Wyciągu Hypericum perforatum w dawkach 600 mg / dzień (raz dziennie) lub 1200 mg / dzień (600 mg dwa razy dziennie) były uznawane za bezpieczne i bardziej skuteczne w leczeniu łagodnego lub umiarkowanego depresji.

W tej chwili ekstrakt z dziurawca zwyczajnego produkowany jest dość jakościowo i składa się wyłącznie z czystych roślinnych leków przeciwdepresyjnych.

On konkurencyjnie hamuje wychwyt serotoniny, noradrenaliny i dopaminy; hamuje również presynaptyczne membrany adrenergicznego wpływ na gęstość receptorów i zmniejsza wiązanie neuroprzekaźników z adrenergicznych presynaptycznych receptorów błonowych, w ten sposób zwiększając stężenie w szczelinie synaptycznej, naśladując działanie leków przeciwdepresyjnych. (Trivedi MH, 2007).

Hypericum może powodować u 1-3% pacjentów z łagodną efektów ubocznych, takich jak suchość w ustach, od czasu do czasu i zaparcia, ale nie powoduje upośledzenie pamięci, co jest zaletą w przypadku pacjentów w podeszłym wieku.

Niewielka liczba badań wykazała, że ​​ekstrakt Hypericum jest skuteczniejszy od placebo w leczeniu nastolatków z umiarkowaną i ciężką depresją (Simeon J, 2005).

Chociaż dziurawiec jest stosowany jako ziołowy środek do leczenia depresji przez wiele lat, szczególnie w Niemczech i innych krajach europejskich, jego skuteczność jest nadal kontrowersyjna. Ostatnia metaanaliza z 27 badań z udziałem 3 126 pacjentów z depresją jest nadal najbardziej kompleksową analizą badań klinicznych dotyczących skuteczności leczenia ekstraktem z dziurawca zwyczajnego z depresji.

Biorąc pod uwagę niski koszt leczenia ekstraktem z dziurawca zwyczajnego w porównaniu z preparatami Sioz, jego znacząca skuteczność i korzystny profil bezpieczeństwa mogą być lepsze w leczeniu depresji.

Niedawne badania izolowanego dziurawca wykazały, że ma on duże możliwości neuroprotekcyjne z szerokimi możliwościami.

Farmakologiczna aktywność dziurawca jest zróżnicowana. Ma następujące sprawdzone właściwości:

  • przeciwbakteryjny,
  • antywirusowy,
  • antyneoplastyczny,
  • przeciwzapalne,
  • gojenie się ran,
  • przeciwutleniacz.

Duże zainteresowanie naukowców stanowią znaczące właściwości przeciwutleniające ekstraktu z dziurawca zwyczajnego (Heim i wsp., 2002). Zebrane dane pokazują ochronny wpływ dziurawca zwyczajnego i niektórych jego podstawowych związków neurotoksycznych. Zakłada się, że korzystnie wpłynie to na zaburzenia neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

Dziurawiec z depresji

Wiele razy słyszałem, że ziele dziurawca doskonale pomaga, jako środek ludowy radzić sobie z depresją. Jedyne, czego nie rozumiem, to jak to zrobić, czy trzeba kupić olejki z dziurawca? Kto tak leczył depresję za pomocą dziurawca - powiedz mi recepty!

Możesz zrobić wywar lub herbatę, ale nie zaleca się przyjmowania go pod zwiększonym ciśnieniem. Ale nie można depresji depresji, to pomocnicze. Potrzebujesz dodatkowej pomocy od terapeuty, aw ciężkich przypadkach - leków.

Herbata z jednego dziurawca nie przyniesie pożądanego efektu w depresji, jak wywar z mieszanki rumianku z kalendą i naciskiem dziurawca na alkohol. A napar z dziurawca dodaje się w niewielkiej ilości: szklankę bulionu 1-1,5 łyżki stołowej. Ten lek służy również do bezsenności.

Tam arkusze są używane do leczenia. Wszystko, jak w zwykłych ziołach. Wysuszyć, zrób nalewkę, a następnie, jeśli to konieczne, weź. Możesz hartować i w proszku w postaci 3 gramów 3 razy dziennie.

Ziele dziurawca bardziej prawdopodobnie łagodzi ataki lękowe i normalizuje sen, niż leczy depresję. W leczeniu depresji jest to tylko pomocniczy składnik, ponieważ nie pozwala na zniknięcie serotoniny - hormonu szczęścia z komórek. Pić herbatę - 2 łyżeczki na szklankę wrzącej wody. 10 minut na naleganie.

Oczywiście ziele dziurawca może wyleczyć łagodną i umiarkowaną depresję. Nie ma prawie żadnych efektów ubocznych, ale wolę leczyć depresję porannymi biegami i czekoladą, w której jest dużo serotoniny.

Dziurawiec jest skuteczną rośliną leczniczą, ale nie pomoże całkowicie pozbyć się depresji. Możesz zrobić napar z dziurawca i brać go 2-3 razy dziennie, ale musisz leczyć depresję w skomplikowany sposób i nie możesz tego zrobić bez pomocy wykwalifikowanego lekarza.

Istnieją leki na bazie wyciągu z dziurawca zwyczajnego. Myślę, że jest to najskuteczniejszy wariant dziurawca jako środek przeciwdepresyjny.

Depresja jest poważnym stanem psychicznym. Jakiś rodzaj dziurawca nie może jej wyleczyć, wymaga pomocy specjalisty. Ale jeśli chodzi tylko o międzysezonową śledzionę, która często dzieje się w wyniku niedoboru witamin, wtedy ta trawa trochę pomoże w utrzymaniu ciała.

Ziele dziurawca pomaga w kompleksie... Przy depresji zaleca się odwiedzanie nowych miejsc, częstszy spacer, zjedzenie czekolady, nawiązanie nowego związku, udanie się na przyjęcie psychologa.

Nazwijmy rzeczy według ich własnych imion. Jeśli dana osoba cierpi na depresję, nie lubi, że nie może zrobić sobie filiżanki dziurawca, oddycha przez czas. Depresja jest poważną chorobą. Jeśli tak, to tylko poważne leczenie. Ale jeśli masz zły nastrój, to herbata z dziurawca, a najlepiej z herbatnikiem - rozweseli się.

Ziele dziurawca jest bardzo przydatnym ziołem i jeśli nie chcesz odczuwać stanu depresyjnego, pić herbatę częściej z tym ziołem. Piję herbatę z dziurawcem dwa razy dziennie rano i wieczorem. Rankiem będzie dobrze cię witał, a wieczorem zapewni ci dobry sen. Dwie łyżeczki suchej mieszanki dziurawca podano do szklanki wrzącej wody i nalegasz na 10 minut. Szczególnie dobrze jest pić taką herbatę jesienią i wiosną.

Weź wywar z dziurawca, być może będzie to miało działanie uspokajające, ale jeśli nie czujesz się lepiej, skonsultuj się z lekarzem.

Wypiłem dziurawiec. Pół godziny na rozgrzanym bulionie z wodą, składającym się z 2 łyżek dziurawca i szklanki wrzącej wody. Wziąłem 3 razy dziennie na jedną trzecią szklanki. Czas trwania leczenia wynosi 3 tygodnie, następnie należy zrobić przerwę i, jeśli to konieczne, powtórzyć kurs.

Wiem, że robią wywar z dziurawca, ktoś woli napar. Ale jeden z myśliwych, prawie nie możesz przezwyciężyć depresji, lepiej zwrócić się do specjalisty.

Przyjmują w różnych formach. Najprostszym sposobem na kupowanie tabletek, ponieważ na podstawie dziurawca zrobić pigułki, aby poprawić nastrój. Wydajność jest kontrowersyjna. Możesz też wysuszyć i wykonać napar: zalać wrzącą wodą, następnie nalegać na godzinę, odcedzić i wypić pół szklanki. Liczba i częstotliwość przyjmowania zależy od wielu czynników, w tym od jakości surowców, nasilenia przebiegu choroby i tak dalej. Istnieją szczegółowe artykuły na ten temat. Średnia wersja to pół szklanki 3 razy dziennie.

Należy pamiętać, że przynajmniej niektóre osiągnięcia wymagają przyjęcia miesiąca lub dłużej. Tak, mówią, lepiej nie opalać się, kiedy go używasz.

Co do mnie mianowany lub wyznaczony spokojny herbatę. W kompozycji znalazły się: melissa, ziele dziurawca, motherwort i róża psa. Herbata była w saszetkach, po prostu musiała być warzona. Efekt był oszałamiający. Uśpione z tej herbaty świetnie. Ale ta herbata została przepisana jako dodatkowe lekarstwo na podstawowe leczenie.

W naszej daczy sam zbierałem dziurawiec, susziłem go, a następnie parzyłem jako herbatę. Piłem dwa razy dziennie, dobrze było uspokoić.

Ziele dziurawca pochodzi z co najmniej stu chorób, więc jesteśmy pewni przez Internet i literaturę. Z depresji? Wątpię... Ale z chorób przewodu żołądkowo-jelitowego może być nawet - przynajmniej mi pomaga. Tylko dużo i często nie można pić z dziurawcem, ponieważ jest trujący.

Z dziurawca doskonale się robi herbatę, która poprawia sen i normalizuje układ nerwowy. I usunąć depresję i musimy bardziej pozytywne emocje, warto odwiedzić wystawę, idź na wycieczkę lub grilla z przyjaciółmi, ale nie jest grzechem i skonsultować się ze specjalistą w głębokiej i długiej depresji.

Jeśli masz śledzionę, dziurawiec może być używany jako herbata lub gotować wywar. Dobrze pomaga w chronicznym zmęczeniu, może być stosowany na bezsenność. Ale zioła nie są całkowicie nieszkodliwe, należy rozważyć przeciwwskazania. Niemożliwe jest leczenie zveroboemem u kobiet w ciąży, może powodować pigmentację. Jeśli kupujesz w aptece, najpierw przeczytaj instrukcje.

Kupiłem narkotyki na bazie dziurawca i wypiłem miesiąc. Pomogło mi to. Nie pamiętam dokładnie nazwy, ale wygląda na to, że nazywa się Nerzhustin. Widziałem w zwykłej aptece i kupiłem kilka paczek. Ponieważ cena nie jest droga.

Oczywiście, jedna dziurawiec w zajmowaniu się depresją tutaj nie może zrobić, musisz wziąć wszystko w kompleksie. Mam na myśli aktywne uprawianie sportu, chodzenie, chodzenie i wywar z dziurawca, aby pić w nocy.

Dziurawiec jak dawna zauważyć, naprawdę nie pomaga zaleca się pić z depresji i lęku, może być traktowana jako zwykłą herbatę, ale przez długi czas, należy zrobić przerwę, ponieważ może to poprawić regularne ciśnieniu wejściowym. Oznacza to, że pij mullet przez około tydzień, a następnie zrobić sobie przerwę na kilka dni, podczas których można pić inne kojące zioła, na przykład balsam lub motherwort.

Dziurawiec z depresji jako martwy okład. Na pewno są kojące nalewki, kolekcje ziołowe - ale depresja jest zaburzeniem psychicznym i pomoże tylko kompetentny ekspert w tej dziedzinie.

W aptekach sprzedawany jest lek na bazie dziurawca, nazywany "Negrustin", ale nie można go przygnębiać przez depresję. Tylko specjalistyczne i złożone leczenie może rozwiązać problem.

Nie można depresować. Najpierw musimy dowiedzieć się, czym jest depresja, a następnie zacząć walczyć z nią. Dziurawiec pomoże tylko zwiększyć ton w ciele i nic więcej.

Wypiłem dziurawiec w nalewce i zaparzyłem wywar z dziurawca. Nie zauważyłem żadnej poprawy w leczeniu depresji. W ciężkich przypadkach to nie pomaga.

Dziurawiec jest bardzo słaby, jako lek na depresję, jest bardziej prawdopodobne, że tymczasowo się uspokoi. Konieczne jest przyjmowanie silniejszych leków, leków przeciwdepresyjnych, środków uspokajających. Możesz pić w zielu dziurawca jako herbatę.

Wierzę, że dziurawiec może tylko w leczeniu łagodnej depresji, a jeśli jest cięższy niż powinien on być stosowany z innymi ziołami, ale raczej trzeba sport rano bardzo pomaga, zwłaszcza uruchomiony. Lecę w ten sposób.

1-2 łyżeczki ziół i kwiatów zaparzać w 200 g wrzącej wody, pozostawić na 10 minut i dwa razy dziennie. Do każdego odbioru potrzebujesz warzyć świeże surowce. Poświęć co najmniej 3 tygodnie. Jest to jednak skuteczne tylko w przypadku łagodnych i umiarkowanych stanów depresyjnych.

Najprostszą i najskuteczniejszą opcją jest warzenie herbaty z suszonego ziela dziurawca. Jedyne, o ile mi wiadomo, dziurawiec ma negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Ale kobieta z pomocą może poradzić sobie z depresją.

Należy pamiętać, że skład naturalnych środków uspokajających składa się z kilku składników roślinnych, więc aby skutecznie leczyć depresję, jedno ziele dziurawca nie wystarczy.

Pić napary i buliony dziurawca wymagają bardzo, bardzo ostrożnie. Ziele dziurawca ma negatywny wpływ na mięsień sercowy, mięsień sercowy i częstoskurcz u pacjenta, dusznicę bolesną i wiele chorób serca na wypicie dziurawca nie jest zalecane.

Jest mało prawdopodobne, że dziurawiec poradzi sobie z depresją, ale jako środek uspokajający to zrobi. Jest warzony jako herbata i używany przed snem.

To kompletny nonsens. Depresja jest problemem psychologicznym. I myślę, że źle będzie dawać jej lekarstwa. Ci, którzy cierpią z tego powodu, muszą pomóc sobie, przemyśleć wiele rzeczy i przeanalizować źródło swoich problemów.

Myślę, że więcej samo-hipnozy leczy efekt niż ziele dziurawca. Zwykłe zioło działa kojąco. Możesz kupić w aptece, parzyć i pić przed snem.

Ziele dziurawca jest najsilniejszym środkiem uspokajającym, ale niestety trudno jest nazwać jego antydepresantem. Depresja jest zbyt skomplikowaną chorobą dla tej metody leczenia.
Niemniej jednak, przy niewielkich zaburzeniach NA, roślina ta stanie się nieodzownym pomocnikiem. Przygotuj wywar, weź kąpiel z dziurawcem, połóż gałązki wokół poduszki, aby poprawić sen. To nie tylko normalizuje spokój umysłu, ale także stabilizuje stan ogólny.

Tak, on nie pomaga. Może tylko spać, osoba będzie lepsza, ale z myśli nieprzyjemnej warzonej trawy, nawet z dużą ilością cukru po prostu nie dostarczy.

Nawet jak powiedziała moja prababka, dziurawiec traktuje tysiące chorób. Tak, może być przyjęta jako herbata lub wywar, ale nie w dużych ilościach i nie często. Na przykład, wywar z odrobiny dziurawca, trochę stokrotki i mięty. Wlać wrzątek i pić jak herbatę w nocy. Często robię tego rodzaju herbatę. Życie jest teraz nerwowe i dlatego depresja zaczyna się bez sennych nocy. Ta herbata uspokoi, a rano twoje problemy nie będą tak straszne. Dlatego dziurawiec może być stosowany przeciwko zaburzeniom układu nerwowego. Bądź zdrowy!

To zależy od depresji! jeśli sprawa zostanie zaniedbana, jedno ziele dziurawca nie zrobi tego. Nadal trzeba podjąć kurację od neurologa. Słyszałem, że ziele dziurawca pomaga w tym stanie. Rosół z liści i kwiatów traw trzeba robić trzy miesiące, a więc dwa razy w roku. Oprócz ziele dziurawca, trawy mogą pomóc: melisa, mięta pieprzowa, trawa cytrynowa chińska, motherwort, żeń-szeń, itp. Ale! Myślę, że bez leków nie poradzisz sobie, ponieważ są bardzo skuteczne.